Blog 2 – Maandag

Ondanks het gezoem van minimaal 3 dozijn vliegjes aan de buitenkant van onze binnentent en het stormvast monteren van de buitentent rond een uur of 1, hebben Jesse en ik genoten van een heerlijke nachtrust. De rust, ruimte en sfeer rond het Rehab is geweldig.En de temperatuur om ca 7.30 uur is ook al voldoende om de koude douche te trotseren. De watertanks hadden we gisteravond nog gevuld met hulp van Nicolaas (van het Rehab) met koud water uit de put. Met een kruiwagen, een groot vat en een paar emmers is dit een klusje wat dagelijks gedaan zal moet worden om 44 oksels en zweetvoetjes weer een beetje op te frissen.Corveeploeg Rien en ‘vrienden’ had het ontbijt voorbereid. Daarna (en daarvoor) was er voldoende tijd om te genieten van de omgeving (en oa prachtige onbekende vogelgeluiden) en alleen of samen deze nieuwe zonnige dag rustig te beginnen.
Rond 10 uur hebben we een dienst gehad samen met Rehab, onder leiding van Sergeij. Ondanks taalbarrières elkaar vinden in het samen zingen, spreken en bidden voor/tot onze Schepper. Sergeij sprak over de Heilige Geest; zelf niet zichtbaar maar zoals de wind de muggen nu bij ons verjaagd, laat Zijn Geest onze problemen en angsten verdwijnen.Wij luisteren samen, de geiten ravotten, de hond rekt zich uit in ons midden en de kikkers kwaken hun eigen lied. Een aantal Rehab mannen spelen en zingen prachtig waar we ieder op onze eigen wijze bij aan sluiten. Koffie en de huisgemaakte appeltaarten en cakes .. en een spontane Jamsessie zijn de afronding van deze prachtige dienst. Zo’n mooie manier van Gemeente zijn.Rond half één vertrekken we met z’n allen naar Novovolynsk. Daar moeten we nog wat bestellingen ophalen die voor het kinderwerk zijn. We maken van de gelegenheid gebruik om even in het christelijk boekenwinkeltje, waar we een bestelling afhalen, rond te snuffelen voor privé doeleinden. Er hangt een schilderij aan de muur van een Nederlandse schilder en zo raken we toch weer aan de praat met de winkeleigenaar. Altijd weer leuk.Na ons gezamenlijk bezoek aan de bookstore verdelen we ons over de drie busjes en gaan ieder een kant op. Zo vertrek er een groepje richting boerderij Adama in een dorpje verderop.Daar wordt een tweede trampoline opgehaald. We verwachten namelijk veel meer kinderen op het kinderwerk en een persoon uit Nederland bood aan om een trampoline extra te sponsoren. Dankbaar maken we hiervan gebruik. 🙏Een ander groepje bezoekt een aantal supermarkten om boodschappen in te slaan voor onszelf en ook fruit voor het kinderwerk. Maar met 180 bananen(!), diverse zaken nectarines en 24 flessen van 5 liter op de lopende band onstaat er toch wat kortsluiting bij de kassajufvrouw 😋Na veel onbegrijpelijke woorden over en weer komt toch alles mee en sluit mevrouw haar kassa omdat ze er even klaar mee is. 😁 Jeroen wenst haar nog even vrolijk: tot morgen! 🤣Het derde groepje gaat op citytour om wat van de Oekraïnse cultuur op te snuiven.Ze belanden uiteindelijk op de kermis van Novovolynsk. 😁 Hieronder een verslag van een ooggetuige. 😇Vandaag hebben we een city tour gedaan. Het was heel erg warm, maar dat hield de pret niet weg. We liepen een stukje en toen kwamen we een soort pretparkje tegen, die erg oud was en verroest. Het zag er wel een beetje gevaarlijk uit 😉
Toch zagen we een achtbaantje die nogal oud eruit zag. Toch hebben we de prachtige keuze gemaakt om er wel in te gaan 🙂 De achtbaan was verder heel leuk als je er maar niet aan dacht hoe oud het was. Daarna liepen we even verder, toen we ineens een heel groot reuzenrad zagen. Deze zag er net zo uit als de achtbaan, namelijk oud en gevaarlijk. Maar je raadt het al, daar gingen we ook in. Niet iedereen maar wel een paar. De meneer deed hem aan en er kwam toch een kabaal uit, wij schrikken dus. Zegt de meneer ook nog, ‘ it’s a one way ticket ‘. Nou, we zaten dus lekker hoog, in een ronddraaiend zitje. Daar is Maar 1 woord voor: perfect 😉 . Als je dan terugkijkt, was het wel een erg leuke dag!!!We hebben afgesproken rond 16.30 uur te verzamelen in het christelijke restaurant Novik om daar te gaan eten. Om tijd te sparen heeft Ira vantevoren, met hulp van een vertaalde menukaart, onze bestelling doorgegeven zodat we hopelijk snel kunnen aanschuiven. Dit gaat niet helemaal zoals gepland maar dat mag de pret én de smaak niet drukken.Na wat ijzige toetjes reizen we terug naar Oles’k. Bijna aangekomen, pikken we nog een vrouwelijke lifter op die we even verderop in Oles’k afzetten. Voor Ria een mooie gelegenheid om haar sociale hart op te halen.Bij het kampvuur ‘s avonds delen een aantal bewoners van het Rehab hun getuigenis met ons. Het zijn trieste verhalen over jong beginnende drugsgebruikers, contact met de politie, dreiging van gevangenis en kapotte huwelijken. Maar uiteindelijk de verandering door ontmoetingen met Jezus Christus. Hij veranderd levens zó, dat mannen weer onderdeel van de maatschappij willen zijn en aan anderen dienstbaar. Wat een God hebben wij! We zijn dankbaar dat onze Hollandse levens die van hen mogen raken in dit land.Pas laat vertrekken de meesten naar hun slaapzakken. De volgende dag een spannende eerste officiële werkdag. Do zaftra. (tot morgen)

Leave a Reply