Reis hulp vluchtelingen Oekraïne blog

By 16 maart 2022Blog

Zaterdagochtend 10.00 verzamelen we ons aan de Ijselstraat. Na afscheid te hebben genomen gaat de reis beginnen. Met een afgeladen truck met oplegger vertrekken Gaaije & Tjaco naar een stad in de buurt van Oles’k in de Oekraïne. Oorlogs gebied! best heel spannend! Maar God is erbij en die beschermt ons. Dat is zeker!

Na een hele mooie reis staan we ‘s avonds al in Polen. Zondag op tijd weer verder richting Warschau en daarna naar Lublin. Vanaf Lublin naar de grens is nog ca. 130 km. 65 km voor de grens gaan we slapen. Het is nog vroeg als we stoppen,  maar het lijkt ons beter om de grens te passeren als het licht is.

Het is 6 uur maandagochtend als we weer verder gaan. Op naar de grens. We vragen ons af wat we gaan beleven. Tot onze grote verrassing komt er aan de Oekraïense kant een beambte naar ons toe en zegt: volg mij maar. Elk loket ( en dat zijn een paar) legt hij uit wat we komen doen, en voor dat we door hebben staan we aan de andere kant.

Eerst even stilstaan en danken dat de Heer dit allemaal zo heeft geleid.

Als we weer verder rijden zien we vluchtelingen lopen. Waar komen ze vandaan? Wat hebben zei al meegemaakt?

Hoog en droog zitten wij in onze cabine en zijn onder de indruk.

We rijden verder, bij Lubomel is het even zoeken naar de weg, de borden zijn allemaal weg of zwart gemaakt. Bij de benzinepomp rechts weet ik en nadat we een vrouw hebben gevraagd gaan we de goede weg op. Enige stuurmanskunst is vereist om door de wegblokkades te rijden. Na anderhalf uur op een vreselijke weg komen we op bestemming. We bellen Yuna en spreken af bij het vrouwenhuis om te lossen. De andere vrachtwagen is 5 min voor ons. We rijden over de onbegaanbare weg richting het vrouwenhuis en daar ontmoeten we Andrii en Yuna. Een mooi weerzien in deze situatie.

Al snel komen er ca. 15 Rehab mannen en voor dat het weten is de eerste auto leeg.

Wat zijn ze blij dat alles netjes op de dozen staat, alles staat nu netjes bij elkaar. De eerste vrachtwagen gaat weg en de onze wordt geladen met alle matrassen, deze brengen we naar shelter nummer 4. Vervolgens naar de bakkerij om alle pallets te lossen, gelukkig is er een soort van heftruck.

Sacha (voorganger) stelt voor dat we de vrachtwagen bij de oude kerk zetten en dat we daar kunnen slapen. Zo gezegd zo gedaan. We krijgen een rondleiding en raken onder de indruk van zoveel mensen die ontheemd zijn. De kerkzaal ligt helemaal vol. Wij krijgen een aparte kamer waar we mogen slapen. Alles wordt geregeld en wij kunnen lekker slapen. Vanmorgen ontbijt en voor ons wordt een ei gebakken we verstaan elkaar niet maar zo laten de mensen weten dat ze dankbaar zijn voor wat we doen. Na het ontbijt brengen we de vrachtwagen naar Chris op de boerderij, hier staat hij veilig.

Andrii haalt ons hier weg en samen met Sergei rijden we naar Oles’k na een rondleiding en bezoek aan het MFC gaan we vroeg weer richting de stad.

We gaan een pizza halen en ontmoeten daar Ira. Dankbaar dat we elkaar weerzien genieten we de tijd samen. Het is goed om te zien dat ze nog kan lachen. Veel wordt besproken en tegen 20.30 uur brengen we haar naar huis. Wij gaan weer naar ons onderkomen in de kerk. Drinken nog een bakje koffie en gaan op tijd slapen.

Leave a Reply