Reis Oles’k november 2023

By 26 november 2023Geen categorie

Op donderdag 23 november zijn we vertrokken richting Oekraïne. Na een lange dag hebben we ‘s avonds in de buurt van Lublin in een hotel ons bed opgezocht.
De volgende ochtend zijn we naar de grens met Oekraïne gereden waar we ruim 2 uur hebben moeten wachten, voordat de papieren in orde waren.
We zijn vervolgens gelijk doorgereden naar het MFC (Multifunctioneel Centrum) in Oles’k.
Daar ontmoetten we Andrej die ons hielpt met het uitladen van alle kleding en andere spullen die we vanuit Nederland hadden meegenomen.
Tevens hebben we het MFC wat nu nagenoeg af is, uitgebreid bekeken. Net als de naastgelegen kerk in aanbouw, die ook al heel ver is.

Na dit korte bezoek aan Oles’k zijn we teruggereden naar het stadje Novovolynsk waar ons hotel is. Dit ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Oles’k.
In het stadje hebben we bij een plaatselijke supermarkt 36 voedselpakketten opgehaald die Ira alvast voor ons had geregeld. Het viel ons op dat de prijzen hier behoorlijk zijn gestegen de laatste tijd. In de supermarkt zijn veel producten net zo duur als in Nederland, terwijl het basisinkomen van veel mensen hier maar 200 euro per maand is!
In de avond hebben we Tanya ontmoet en gezellig met haar en Ira zitten eten in restaurant Felichita.

Zaterdag hebben we een prachtige dag gehad in Oles’k. In de ochtend hebben we een flink aantal voedselpakketten mogen uitdelen bij de mensen die dat het hardste nodig hebben.
‘s Middags kwamen er ruim 50 kinderen uit het dorp naar het MFC. Sommige moeders kwamen ook mee. De kinderen mochten genieten van limonade en Sinterklaas lekkernijen (pepernoten, schuimpjes, chocolade kikkers). Terwijl de moeders mochten genieten van heerlijke koffie uit onze eigen koffieautomaat.
Aan het einde van de middag hebben we met z’n allen 🍕 gegeten. Het was een ontzettende mooie middag. We zagen dat de kinderen heel blij waren om elkaar te ontmoeten en zelfs vroegen wanneer we weer zouden komen. In de avond reden we weer terug door een laagje sneeuw die inmiddels gevallen was.

(foto’s volgen nog!)

Leave a Reply