Winterhulp 2019 – (Zon)dag 3

By 27 januari 2019Winterhulp

УВАГА! Ми не рекомендуємо використовувати автоматичний онлайн переклад з голландської на українську тому, що він спотворює текст оригіналу. Наша ціль – допомогти людям в Олеську. Ми не хочемо бути грубими, або виражати щось негативне. Причина того, що ми ведемо цей блог – це інформувати людей, яким цікаво те, що ми робимо під час подорожі. Просимо вибачення, якщо ми образили когось.


Дякуємо за розуміння, команда “Believe in Oles’k”!


Gisteren (zaterdag) zijn we druk geweest met het regelen van een groot aantal zaken. Allereerst hebben we onze goede vriendin en tolk Ira opgehaald bij haar kantoor in de stad Novovolynsk waar wijzelf logeren in een appartement van de Kovchec kerk. Kovchec betekend Ark. We maken dankbaar gebruik van haar netwerk hier want een vriendin uit de kerk werkt als manager in een supermarkt. Op haar vrije dag helpt ze ons om een voedselpakket samen te stellen en daarbij een keus te maken tussen kwaliteit en prijs. Als het pakket naar onze tevredenheid is bied ze ons aan dat het winkelpersoneel de totale aantallen verzameld en voor ons klaar zet zodat we het in de loop van de middag ‘gewoon’ op kunnen halen. Geweldig dat we zo geholpen worden. Nu kunnen wij op weg naar boerderij Adama in een dorpje in de buurt, om de suiker op te halen die ons door hen gratis verstrekt wordt. Na een hobbelige rit door de sneeuw komen we aan bij de boerderij waar we twee zakken van 50kg verdelen over zakjes van ongeveer 3kg.

Op de weg terug neemt Ira contact op met het kindertehuis waar we zondag nog heen gaan in verband met wat opnames die Harmjan moet maken. We mogen daar eten en hebben ook even qualitytime met de kids. Het is een erg fijne plek om te zijn met warmte en rust. We zien er naar uit om hier morgen weer te komen na de kerkdienst.

Na de maaltijd vertrekken we weer naar de winkel waar we onze boodschappen op kunnen halen. In de entree van de winkel zit een zwerfkat zich op te warmen onder de heater die daar hangt. We moeten ineens denken aan psalm 84.

Zelfs vindt de mus een huis, O Heer. (Psalm 84 : 2) Soms voelen wij ons ook zwervers en vinden het dan fijn om alleen nog maar aan de drempel van Gods woning te zijn om ons even op te warmen aan Zijn liefde. Mooi beeld voor ons werk hier. Wij hopen iets van Gods liefde aan de mensen in Oles’k te mogen laten merken zodat zij zich kunnen warmen.

Met de boodschappen arriveren we weer bij ons appartement. Nu moeten we alles nog verdelen zodat we pakketten kunnen maken. Dit vergt nog wel even tijd. Enkele zakjes zijn gescheurd maar uiteindelijk hebben we rond 19.00 uur een 30-tal pakketten compleet.

We sluiten de zaterdag af door ergens te gaan eten (omdat dit voor ons goedkoper is en minder tijd kost dan zelf te koken) en wandelen de 2 km door de sneeuw en de kou naar ons appartement. Na nog wat relaxen kruipen we in ons bed. Morgen weer een nieuwe dag.

Zondagmorgen. Rond 10 uur worden we verwacht in de kerkdienst van de Kovchec kerk. Met z’n allen op de voorbank gepropt van de bus van Andrii rijden we naar de kerk. Onderweg gaat een busje voor ons rijden met een visje achterop. Die volgen wij en we komen inderdaad uit bij de juiste kerk 😉

De voorganger houdt een preek over het Licht van de wereld en hoe wij als christenen een licht kunnen zijn om te verspreiden. Voelde als een knipoog naar het verhaaltje van de zwerfkat hierboven.

We worden uitgenodigd om woensdagavond bij deze voorganger thuis te komen om een en ander door te spreken aangaande de bouw in Oles’k. Vanavond staat er een afspraak met Andrii en zijn vrouw Yuna om ook een aantal zaken door te spreken over onze plannen en hun plannen en hoe we elkaar tot hand en voet kunnen zijn. Na de dienst blijkt dat we deze middag niet terecht kunnen in het kindertehuis. Dit zal komende week op een avond moeten en zoals de plannen nu liggen kan dat alleen op maandag- of dinsdagavond. De rest van de zondagmiddag hebben we nu vrij voor onszelf.

Inmiddels is het hier zondagavond 22:39 uur en zijn we net terug in ons appartement. Na een rustige middag met goede gesprekken onder elkaar zijn we wezen eten en daarna naar Yuna en Andrii gegaan. Tot onze verrassing kwamen ook Sergeij en Tanja daar en nog wat mensen van de kerk. We hebben heerlijk koffie gedronken met chocoladetaart en Hollandse kaas bij de thee!? 😉 Eén persoon had een gitaar en we hebben dan ook de buren getrakteerd op een fantastisch concert christelijke nummers. 😉

Uiteindelijk hebben we zelfs onze geplande gesprekken kunnen voeren en met een tevreden en gezegend gevoel hebben we Ira thuis gebracht en zijn we weer in ons nederige stulpje beland. We gaan zo slapen en morgen om negen uur onze eerste rit naar Oles’k maken. Dat is waar we voor komen. De praktijk. Jullie horen zo spoedig mogelijk van ons wedervaren.

Slava Bohu (Prijs de Heer)

Leave a Reply